hond-en-advies

Opvoeding en training

IM

Een goed opgevoede hond is een fijne en betrouwbare vriend voor het leven ! Maar dit gaat niet vanzelf want een pup wordt nooit 'braaf' geboren. U zult hier samen hard voor moeten werken. Dit gebeurt door opvoeding en training.

Opvoeding

Opvoeden betekent niks anders dan het aanleren van regeltjes. U leert de hond wat wel en niet mag. Ik vergelijk dit altijd met het opvoeden van kinderen. Kinderen laten we bijvoorbeeld niet op tafels tekenen; we geven ze papier zodat de tafel niet wordt beklad. Door dit consequent te herhalen leert het kind dat papier bedoeld is om op te tekenen en niet het tafelblad. Zo gaat het ook bij honden. Gaat uw hond aan een tafelpoot kauwen, geef hem dan een kauwbotje. Door dit consequent te herhalen, leert uw hond dat een kauwbotje bedoeld is om op te kauwen en niet uw tafelpoot. Wel zo handig. Het klinkt allemaal heel simpel maar geloof me dat het niet altijd gemakkelijk is.

Training

Maar met opvoeding alleen bent u er nog niet. Naast het opvoeden van de hond dient u de hond ook te trainen. Trainen wil zeggen dat u de hond bewust dingen gaat aanleren. Een voorbeeld hiervan is het naar u toe komen als u de hond roept. Trainen en opvoeden liggen dicht bij elkaar. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw hond tijdens het eten in zijn mand gaat liggen is dit een regel maar deze regel dient u de hond wel aan te leren. Door met de hond te trainen (oefenen). Oefent u niet of bent u niet consequent dan gaat uw hond zijn eigen dingen doen en staat hij misschien wel naast u te kwijlen terwijl u eet...

Maatwerk

Hondenscholen bieden hulp aan bij opvoeding en training van de hond maar lukt dit niet dan kunt u kiezen voor individuele begeleiding. De hond houdt zijn concentratie langer bij de baas en is minder afgeleid. De baas krijgt betere begeleiding en er is meer tijd voor het stellen van vragen. Bovendien kan er maatwerk geleverd worden. Heeft u specifieke vragen dan kan daar aan gewerkt worden.Hond-en-advies is ook te vinden op facebook met leuke en interessante informatie over het opvoeden en trainen van honden.

©hond-en-advies algemene voorwaarden links